miercuri, 10 septembrie 2014

Laptele matern

Ingrediete:
Proportia potrivita de carbohidrati, proteine si grasimi
+ apa, lactoza + calciu, fosfor, fier si alte minerale, + vitamine + endorfine (pentru a imblanzi durerea) + prolactina (calmant natural) + anticorpi (lupta impotriva imbolnavirilor) si un strop de dragoste.

"Laptele matern este aliment, este medicament si este un semnal" explica Hinde Katie.
Laptele matern este unic in compozitie si asigura toate alimentele nutritive necesare copilului pana la 6 luni si ramane sursa nutritiva principala pana la varsta de 1 an. Academia Americana de Pediatrie.
Oamenii de stiinta au incetat sa vada laptele ca un simplu aliment, inteleg ca joaca un rol amplu in dezvoltarea bebelusului.

Tipurile de lapte matern:
  1. Colostrul - este primul lapte secretat din timpul sarcinei pana 3 - 4 zile dupa nasterea copilului. Este un lapte cremos, este un lichid incolor care apoi este galben cu o densitate crescuta. Este bogat in:
    - proteine (lapte hiperproteic)
    - bogat in anticorpi si factori imuni (confera imunitate impotriva bacteriilor si virusilor)
    - continut mare de minerale
    - scazut in lipide
  2. Laptele de tranzitie - este secretat din 3 - 4 zi pana in a 10-a zi postpartum. Are un continut mare de lactoza, de vitamine liposolubile si vitamine din grupul B, mai putine proteine.
  3. Laptele matur - se produce din a 10 - 30-a zi postpartum. Are o concentratie de:
    - lactoza
    - lipide de apa
    - vitamine de grupul B
    - proteine
    - minerale
    - anticorpi
De aceea mama trebuie sa aiba o dieta echilibrata si sanatoasa, insa e important de respectat masurile de igiena pentru a evita infectiile. E important sa imbogatim dieta cu fier si acid folic pentru a preveni defectele de tub neuronal la fat. Cand alaptam e important sa mancam variat: proteine, legume, fructe, branzeturi, fainoase, insa sa evitam grasimile si dulciurile.

Cel mai important este sa ne HIDRATAM corect. sa consumam lichide suficiente si anume APA. Laptele matern contine apa in proportie de 87%.  Eu am folosit apa cu Coral-Mine. Sa nu folosim cafea - ea scade cantitatea de lapte. Apa ajuta corpul sa-si recapete energia, astfel te simti mult mai bine si mai revigorata.
O femeie care alapteaza nu trebuie sa consume alcool sub nici o forma. Deoarece alcool trece prin lapte la copil si poate produce grave modificari in dezvoltarea copilului. In aceasta categorie intra si berea, fapt pentru care ca daca bei bere produci mai mult lapte este total eronat.
In timpul alaptarii nu consumati apa de la robinet poate contine cantitati crescute de clor si germeni care scapa procesului de filtrare precum oua de oxiuri, giardia, virusuri si alti poluanti care pot trece in laptele matern. Apoi pot afecta sanatatea bebelusului care nu are un sistem imunitar dezvoltat si poate ataca mucoasa intestinului de catre agentii microbieni.

Proteinele din laptele matern - sunt intr-un procent mic, dar cu un grad de utilizare de 100%.  Proteinele asigura protectia impotriva patogenilor, pe langa multe alte fuctii. Principala proteina din lapte este albumina, cand ajunge in stomac devine un cheag moale fiind foarte usor digerabil.
Necesarul zilnic recomandat in alaptare este 71 grame.
Am incercat sa suplimentez cu Spirulina, Chlorella, Protiviti sau Lucerna (e pentru lactatie insuficienta) - toate sunt surse de proteina.

Grasimile (acizii grasi) - sunt esentiale pentru copii pentru dezvoltarea ochilor, a creierului si a sistemului nervos. Acizii grasi prezenti in laptele matern sunt: acizi grasi polinesaturati Omega 6, acizi grasi polinesaturati Omega 3, acizi grasi monosaturati - acidul oleic, acizi saturati - acidul palmitic. Grasimile stau la baza determinarii ratelor de crestere si sunt necesare pentru metabolizarea multor vitamine.
Multe femei evita consumul de peste in timpul alaptarii deoarece mercurul este neurotoxic si dauneaza dezvoltarea sistemul nervos al sugarului.
Eu am optat pentru suplimente cu capsule de Omega3/60 si Lecitina.

Glucidele este sursa de energie. Lactoza ajuta bebelusul sa absoarba calciu, dupa ce ajunge in intestine foarmeaza un acid cu rol de pastrarea echilibrului acido-bazic.
Vitaminele si Mineralele din laptele matern are o combinatie perfecta de substante nutritive. Contine fier, calciu, fosfor, vitamina C, magneziu, zinc, cupru, vitamina B (inclusiv B12), vitamina A, E,K, Vitamina D in cantitate foarte scazuta.
Cantitatea de vitamine din lapte depinde in mod proportional de cantitatea de vitamine care se afla in corpul mamei. Adesea aceste substante se gasesc in organism in doza insuficienta, de aceea mamele sunt sfatuite sa suplimenteze ratia de vitamine. In aceasta perioada este nevoie de mai multe vitamine deoarece organismul trebuie sa faca fata unui volum sanguin crescut si trebuie sa creeze celule si tesut noi.

Dupa nastere mamicile au nevoie de o alimentatie sanatoasa si echilibrata pentru a le oferi energia de care are nevoie. Insa in zilele noastre din alimentatie nu pot lua toti nutrientii necesari ca rezultat apar carente greu de acoperit in organism si apare si depresia.

Calciul in timpul alaptarii scade din corpul mamei. Doza  zilnica recomandata de calciu in timpul alaptarii este 1200 mg. Calciu este necesar pentru dezvoltarea oaselor copiilor. Se estimeaza ca mama transfera fatului 2 si 3 % din totalul de calciu din corp, aproximativ 200 mg de calciu pe zi din rezervele prorii. Acest factor duce la un deficit major. Daca nu se regaseste in alimentatia zilnica, atunci va fi furnizor chiar din oasele mamei. Exista posibilitatea crescuta ca mama sa aiba probleme stomatologice. Iata cateva din probleme care pot aparea la insuficienta calciu in dieta zilnica:
  • masa osoasa isi pierde din densitate si rezistenta.
  • reactii inflamatorii in tesuturile periodontale
  • dezlipirea epiteliului gingival
  • calciul din tesutul dentar nu se metabolizeaza
Vitaminele din grupul B sunt esentiale in timpul alaptarii. Una din aceste vitamine este o coenzima necesara in organismul bebelusului pentru a procesa aminoacizii si alti compusi. Contribuie la mentinerea unui metabolism energetic normal, la functionarea normala a sistemului nervos, functionarea normala a sistemului imunitar, reduce starea de oboseala, relgarea activitatii hormonale. Toate vitaminele din grupul B lucreaza impreuna de aceea este benefica administrarea lor.

Alaptatul duce la aparitia dificitului de Zinc. Deficitul de zinc se manifesta prin dermatite, diferite alte iritatii ale pielii, acompaniate cu o stare de iritabilitate. Se mai manifesta prin incetinirea cresterii si caderea parului, diaree, leziuni ale ochilor si a pielii. Zincul contribuie la dezvoltarea gustului si a mirosului bebelusului. Dificitul de zinc apare in lipsa unei diete adecvate. Zincul stimuleaza activitatea a circa 100 de enzime, ce ajuta sa produca reactii bio-chimice in corp.
Zincul se gaseste in oua, carne, faina integrala, ovaz. Din pacate, necesarul de zinc nu poate fi asigurat doar prin alimentatie in perioada alaptarii.

Eu am folosit suplimente: de calciu pe tot parcursul alaptarii cu Calciu Magic, Vitaminele B, Acid Folic, Vitamina E, Zinc.

Tabel comparativ cu nevoile nutritionale ale femeii.

Doza zilnica recomandata Femei 19 - 50 ani 
Neinsarcinate Gravide Care alapteaza 
Acid folic (mcg/zilnic) 400 600 500 
Fier (mg/zilnic)18 27 
Vitamina A (mcg/zlinic) 700 770 1.300 
Vitamina D (mcg/zlinic)
Calciu (mg/zilnic)  1.000 1.200 1.200 
Zinc (mg/zilnic)   16 22 
Vitamina B6 (mg/zilnic)  1,3 1,9 
Magneziu (mg/zilnic)   
310 (19-30 ani)
320 (31-50 ani)
350 (19-30 ani)
360 (31-50 ani)
310 (19-30 ani)
320 (31-50 ani)
Vitamina B12 (mg/zilnic)   2,4 2,6 2,8 
Vitamina C (mg/zilnic)  75 85 120 

Alaptarea incepe intotdeauna cu igiena. Mama se spala pe maini inainte de alaptare si e bine de spalat sanul cu apa sau de folosit Argint Coloidal.

Laptele mater este unic si nu se poate inlocui cu nici un alt tip de lapte!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu