vineri, 7 noiembrie 2014

Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace


Este o carte culectii importante pentru schimbarea personala. Aceasta carte o recomand pentru cei care vor sa schimbe intreg setul convingeri si comportamenteprivitoare la modul in care lucreaza.

Care suntcele 7 Deprinderi ale eficientei:
  • Deprinderea 1: Fii proactiv
  • Deprinderea 2: Incepe cu gandul la final
  • Deprinderea 3: Da prioritate prioritatilor
  • Deprinderea 4: Gandeste castig-castig
  • Deprinderea 5: Cauta sa intelegeti pe ceilalti apoi sa te faci inteles
  • Deprinderea 6: Actioneaza in sinergie
  • Deprinderea 7: Ascute ferestraul, reinnoieste-te mereu
Deprinderea 7 e cea mai importanta si le uneste pe toate cele de mai sus. Aceasta deprindere se concentreaza  pe reusita personala, lucrul interior - mental, emotional, spiritual. doar dupa pe reusita publica.

Pentru o viata echilibrata este nevoie de cele 4 dimensiuni:
  1. Plan fizic - exercitiu, nutritie, managementul stresului
  2. Plan spiritual - clarificarea valorilor si angajare, studiu si meditatie
  3. Plan social/emotional - serviciu, empatie, sinergie, securitate intrinseca
  4. Plan mental - citit, vizualizare, planificare, scris.
Daca se lucreaza la toate aceste 4 dimensiune atunci ai parte de o adevarata schimbare, care se produce intotdeauna dinauntru in afara. Eu personal am obtinut rezultate in diferite domenii locrand la acele 4 dimensiune, rezultatul nu intarzie sa afara. O recomand cu drag aceasta carte.

Daca doriti o schimbare sau o transformare va recomand sa duceti o agenta personala timp de 90 de zile:
Plan fizic - aici presupune ingrijirea acordata corpului. Exemplu: o alimentatie adecvata, odihna, exercitiu fizic (miscare). Toate acestea sunt activitati importante, da nu sunt urgente, de regula le neglijam. De aceea si ne trezim cu o sanatate precara, deoarece este rezultatul nepasarii noastre. Nu putem da vina pe timp, este vorba doar de 3-6 ore pe saptamana. E foarte putin daca sa ne gandim la efectul benefic.
  • Miscare - nu este nevoie de echipament sportiv. Eu practic yoga acasa si mersul pe jos zilnic minim 30 minute, Insa puteti face orice altceva, si puteti face acasa, e important sa cultive corpul in 3 directii: rezistenta (pentru a stimula activitatea cardiovasculara), flexibilitate (exercitii de incalzire: primele destind si incalzesc muschii si ultimele ajuta la eliminarea acidului lactic), forta (exercitii de rezistenta).
Retineti: ceea ce faceti nu da rezultate pe moment, insa produc schimbari fenomenale in timp. Aceasta dimensiune se exprima in termeni economici.

Plan spiritual - este nucleul, centrul fiintei dumneavoastra, este fidelitatea fata de sistemul de valori pentru care ati optat. Rugaciunea sau meditatia reprezinta sistemul de valori. Reinnoirea in plan spiritual cere timp, este o activitate importanta si nu urgenta. O declaratie de misiune personala scrisa e importanta - daca am inteles care ne este centrul de interes, telul, o putem revizui din cand in cand si ne putem oricand referi la ea. In clipele noastre de reculegere zilnica, putem vizualiza si trai evenimentele zilei in conformitate cu aceste valori.
Aceasta dimensiune stabileste rostul, sensul, tradus prin scopurile sau contributiile propuse, si prin integritatea organizatorica.

Plan mental - este dezvoltarea noastra intelectuala si disciplina (cititul, scrisul).
E important sa se discute intr-o familie cat timp se urmareste programele TV si efectele programelor in casele oamenilor. Sunt emisiuni, filme, seriale bolnavicioase, insa sunt si emisiuni educationale si distractive de inalta calitate care imbogatesc cunostintele si formuleaza scopurile noastre. Insa multe din ele sunt nocive, sunt o curata pierdere de timp si irosire mentala.
Trebuie sa practicam si sa educam mintea. Propuneti-va sa cititi mai intai o carte pe luna, apoi 2 carti. Scrisul este o alta modalitate - se pot tine un jurnal intim, se pot nota ganduri , experiente, lectii de viata, ne ajuta sa ne limpezim ideile si sa ne exprimam.
O alta forma este organizarea si planificarea.
Aceasta dimensiune se refera la recunoasterea sociala la dezvoltarea si valorificarea talentelor.

Daca practicati sa lucrati la aceste 3 planuri de mai sus vezi obtine o VICTORIE PERSONALA A ZILEI. La aceste 3 planuri puteti acorda un ceas pe zi acestei practici pe tot restul vietii.

Plan social/emotional - este strans legata de celelalte 3 planuri, deoarece sentimentele si emotiile sunt determinate de relatiile pe care le avem cu ceilalti. Trebuie sa fim stapani pe emotiile noastre si vom avea siguranta interioara. Pacea mintii se intaleaza cand viata e traita in conformitate cu principii si valorile autentice. Siguranta se naste si dintr-un comportament indatoritor, generos fata de ceilalti. Puteti verifica la locul de munca, daca va purtati creativsi serviabil. O alta siguranta este serviciul facul altora, binele si multumirea pe care  le puteti aduce in viata altora. Etica poate fi rezumata: "Fa asa incat sa meriti iubirea aproapelui tau".
Aceasta dimensiune priveste relatiile interumane, felul cum sunt tratati oamenii.

Un citit din Bernard Shaw:
Aceasta-i adevarata bucurie a vietii - a fi de folos intr-un scop a carui maretie o si recunoasteti. A fi o forta a naturii, si nu o mana depamant egoista si agitata, framantata de necazuri si revendicari, plangandu-se ca lumea nu se dedica fericirii ei. Sunt de parerea ca viata mea apartine intregii comunitati, consider ca este un privilegiu sa fac pentru ea tot ce-mi sta in putere cat timp voi trai. Vreau sa fiu de folos pana in ceasul mortii. Cu cat ma straduiesc mai mult, cu atat traiesc mai intens. Ma bucur de viata de dragul ei. Pentru mine nu e o lumanare, e o splendida torta care mi-a fost incredintata pentru o vreme si pe care vreau s-o fac sa straluceasca cat pot de mult inainte de a o inmana generatiilor viitoare.

N.Eldon Tanner scria: "A-i ajuta pe ceilalti, iata pretul pe care-l platim pentru privilegiul de a trai pe acest pamant si cate feluri de a-i ajuta nu exista!".

Autoreinnoirea trebuie sa pastreze echilibrul intre cele 4 planuri naturale. fizic, spiritual, mental si cel social/emotional. Fiecare aspect are importanta sa, insa nu trebuieneglijat unul in favoarea celuilat, caci poate crea undezechilibru suparator.
Sanatatea fizica influenteaza sanatatea mentala: traireaspirituala se rasfrange asupra tariei pe taram social si afectiv. Evolutia intr-o directie se reflecta si in celelalte 3.

Cele 7 DEPRINDERI creeaza o sinergie in aceste 4 planuri. Cu cat suneti mai proactiv (Deprinderea 1), cu atat sunteti mai stapan pe dvs. (Deprinderea 2) si va puteti gospodari viata mai eficace (Deprinderea 3). Cu cat va adminstrati mai eficace viata (Deprindere 3), cu atat aveti mai multe activitati destinate reinnoirii (Deprinderea 7). Daca incercati sa intelegeti (Deprinderea 5), veti gasi usor solutii de genul castig/castig (Deprinderea 4, 5). Daca se insusesc profund deprinderile stimuleaza autonomia, astfel veti fi mai eficace in situatii interdependente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu