luni, 10 martie 2014

Cum sa dam nastere unui copil sanatos?!

Tot ce voi prezenta in urmatorul articol este viziunea mea despre cum sa te pregatesti de o sarcina, despre sarcina, nastere, restabilirea dupa nastere si pregatirea tatalui. Toate informatiile de mai jos m-au ajutat sa concep 2 sarcini, m-au pregatit pentru noul rol care mi l-am asumat si anume cel de mama. Am dat nastere si cres un copil frumos, armonios si cel mai important perfect sanatos si urmeaza ca acest an sa dau nastere celui de al doilea copil.

Ce isi doresc viitorii parinti sa aduca pe lume un copil sanatos. Acesta este cel mai important lucru de care trebuie sa se ingrijeasca fiecare parinte. Cat de sanatosi sunt mama si tata, atat fizic cat si psihic, atat de sanatos va fi si viitorul lor copil.

Etapa I: Pregatirea de o sarcina.
Adesea organismul viitorilor parinti in lumea contemporana nu e gata pentru sarcina. Cum noi ne-am pregatit de acest moment. Temelia sanatatii este CURATENIA, atat a sufletului cat si a trupului. De aceea noi am urmat Conceptul de Sanatate care propune Coral Club. Am facut in primul rand Deparazitare si Detoxifiere ambii parteneri. Deoarece e important eliminarea din organism atat a rezidurilor, cat si a infectiei si parazitilor care folosesc organismul uman drept gazda.

1. Deparazitare:
1. Coral-Mine
2. Microhidrin
3. ParaFight
4. Pau Darco
5. Silver Max
6. Lecitina
7. Assimilator

 2. Detoxifiere:
1. Coral-Mine
2. Microhidrin
3. Colo-Vada

Urmatoarea etapa pentru viitorii parinti este una importanta, ambii parteneri sa se implice in mod egal intr-un program de ingrijire in perioada de preconceptie. Deoarece fiecare contribuie cu 50% la o conceptie sanatoasa. Preconceptia este la fel de importanta barbati ca si pentru femei. Adoptarea unui stil de viata sanatos e important cu aproximativ 4 luni inainte de a concepe un copil. Constientizarea importantei acestei perioade creste semnificativ sansele unei conceptii sanatoase si a unui copil sanatos. Avantajul este ca imbunatatiti starea generala de sanatate, sanatatea reproductiva, rezolva probleme de infertilitate, diminueaza riscul de pierdere a sarcinii, nastere prematura si ajuta la depasirea depresiei post-natale.

3. Nutritia.
De aceea conteaza stilul de viata pe care il abordati.
- Important este odihna si alimentatia sanatoasa.
- Stop tuturor viciilor: alcool si tutunul. Nu doar femeiile, dar si barbatii trebuie sa se opreasca consumul de alcool inainte de a concepe un copil. Alcoolul diminueaza nivelul de zinc din organism, care e extrem de important pentru asigurarea functiilor reproductive. Tutunul creste riscul de aparitie a unor defecte de inima si creste riscul aparitiei cancerului la copil (leucemia limfatica). Alcoolul poate reduce fertilitatea la femei ducand la daune genetice in ovulele acesteia, insa alcoolul la barbati micsoreaza productia de sperma si impiedica dezvoltarea spermatozoizilor. Ovulele sunt susceptibile la daune in timpul perioadei lor de maturare, care este de 100 de zile inainte de ovulatie. Sperma poate dura pana la 116 zile sa se maturizeze pe deplin.

Pregatirea TATICULUI suplimentele care sunt nevoie:
1. Zinc si Selen - sunt doua minerale vitale pentru fertilitate. Deficienta de zinc duce la scaderea nivelului de testosteron. De aceea zincul creste cantitatea de sperma si productia de testosteron.
2. Acid Folic - este recomandat si barbatilor deoarece ei au un deficit de acest nutrient esential. Acesta va imbunatati sanatatea sexuala si echilibrul hormonal.
3. Microhidrin - este un antioxidant, care va fi responsabila de mobilitatea spermatozoizilor. Transporta oxigenul in sange.
4. Combinatia de plante nr.11
5. Calciu Magic

De ce are nevoie viitoarea MAMA:
1. Acid Folic - acest supliment e necesar sa se consume inainte de sarcina, cand iti doresti sa devii mama. Administrarea acestui supliment inca dinainte de sarcina este mai important decat in primele luni de sarcina. Acidul Folic are un rol extrem de important in formarea celulelor, si mai ales a celor rosii. Pentru viitoarele mame e important deoarece previne defectele congenitale la bebelusi. De regula, anomaliile se formeaza in primele saptamni de sarcina cand viitoarea mama nici nu banuieste ca este insarcinata. De aceea, e nevoie sa ne asiguram doza zilnica necesara din suplimente sub forma de tablete.
2. Vitamina E - influenteaza benefic asupra conceptiei si a graviditatii, deoarece normalizeaza fonul hormonal si stimuleaza activitatea normala a tuturor organelor. Este un antioxidant puternic, cu rol extrem de important in productia de spermatozoizi la barbati, creste si fertilitatea femenina. Doza zilnica recomandata este de 400-800 UI/zi.
3. Combinatia de plante nr. 4 - este un complex de componente vegetale care e foarte eficient pana la sarcina, se administreaza pe timpul toxicozelor.
4. Spirulina - este supliment alimentar ideal pentru viitoarele mame, femeiile insarcinate si pentru sugari.
5. Selen - creste fertilitatea, creste imunitatea, antioxidant, elimina metalele grele si a altor toxine din organism (mercur). Ajuta la mentinerea elasticitatii tesuturilor. Seleniu este esential pentru frumusetea parului si a pielii.
6. Calciu Magic - medicii recomanda femeilor care doresc sa ramana insarcinate sa consume aproximativ 1000 mg de calciu in fiecare zi.
7. Omega 3/60 - grasimile de calitate joaca un rol deosebit in sinteza unor hormoni necesari in procesul conceptiei. Acest produs actioneaza asupra pielii, sistemului imunitar si asupra vitezei de restabilire a celulelor in timpul sarcinei si dupa nastere.

Etapa II: SARCINA.
Mult asteptata sarcina, aici punem prima piramida a sanatatii copilului. Sarcina este perioada cea mai importanta pentru dezvoltarea fatului, de aceea trebuie sa oferim o alimentatie corecta bogata cu substante nutritive pentru cresterea intrauterina a viitorului copil. Viitoarea mamica este ceva unic, organismul e cu totul diferit, astfel necesita o alta atitudine. De aceea conteaza foarte mult stilul de viata.

1. ACTIVITATEA FIZICA. La acest capitol se poate de vorbit mult - e important foarte mult miscarea sa faca parte din modul tau de viata atat pana la sarcina cu cel putin 6 luni inainte de a ramane insarcinata cat si pe parcursul sarcinei. Eu cu prima sarcina am practica YOGA pentru insarcinate 4 ori in saptamana si acum la a doua sarcina fac yoga 2 ori in saptamana. (ca exemplu). Insa fiind acasa cu primul copil sunt activa de dimineata pana seara.

2. HIDRATARE. Hidratarea este importanta pentru organism, insa pe parcursul sarcinei capata o semnificatie si mai mare. Daca viitoarea mamica nu se hidrateaza corect se poate ajunge la toxemie, adica a unei acumulari mari de toxine in sange, chiar si pana la depresie. Apa va ajuta in primul rand la detoxifiere organismului si poate combate afectiunile de la nivelul rinichilor si ficatului. Eu am consumat 2 litri de apa cu CORAL-MINE. E important sa bem cantitatea necesara, anume 40 ml/kg. Aceasta apa este biologica si usor de asimilat.
In sarcina, volumul sanguin creste cu 20-40% si are nevoie de apa pentru acest lucru. Daca nu ne hidratam sangele devine mai "gros", astfel predispune pe viitoarea mama la hipertensiune si edeme. In ultimul trimestru de sarcina, copilul se pregateste de sosirea pe lume si isi schimba pozitia, vizica urinara va fi apasata de capusorul copilului. Va aparea dorinta de a urina foarte des, insa acum ca niciodata e important hidratarea. Daca nu te vei hidrata atunci microbii se vor inmulti rapid, te poti trezi cu o infectie urinara. Hidratarea e importanta si pentru lichidul amniotic, daca nu atunci poate afecta copilul in mod direct.

3. NUTRITIE. Exista mai multe categorii de elemente nutritive esentiale pentru buna desfasurare a sarcinei:

- AMINOACIZI (Proteine) - reprezinta materialul structural al fiecarei celule din corpul fatului. Proteinele au mai multe roluri in timpul sarcinei: de a asigura energia de care ai nevoie, asigura pentru bebelus necesarul de proteine de care are nevoie pentru crestere. Femeile insarcinate au nevoie de proteine de calitate, adica sa contina toate tipurile de aminoacizi necesari. Nevoia de proteine creste pe patcursul sarcinei la 1,5 g/kg corp greutate si 2 g/kg corp in perioada de alaptare. Eu am folosit Protiviti, Spirulina, Chlorellla, Lucerna.
Poti citi mai multe despre Spirulina si Clorella aici.

- MINERALE si VITAMINELE - sunt necesare in sarcina.
Fierul - este necesar din cauza cresterii volumului sangvin. Este un constituent important al hemoglobinei care intra in compozitia eritrocitelor si are rol in transportul oxigenului la tesuturi.
Calciu - contribuie la mineralizarea oaselor bebelusului, dar e important si pentru mama. Isi aduce aportul si in dezvoltarea musculaturii, danturii, nervilor, contribuie la coagularea normala a sangelui si inbunatatirea functiilor inimii bebelusului din burtica. Trimestru 2 si 3 sunt cele mai importante in care calciu este absorbit cu repeziciune, atat alimentatia cat si suplimentele de calciu sunt indicate. Necesarul de calciu creste in sarcina doza zilnica recomandata este 1200 mg/zi .
Daca nu se asigura acest aport de calciu, viitoarea mama pierde rezerve de calciu din oase si dinti, ceea ce are ca efect demineralizarea lor. Astfel duce la aparitia cariilor si la caderea dintilor, cat si la afectarea sistemului muscular si tiroida.
Magneziul - in timpul sarcinei este important, cererea lui creste deoarece se elimina in cantitati mari prin urina, din cauza schimbarilor hormonale. El sustine cresterea uterului si dezvoltarea sanatoasa oaselor si organelor sanatoase a bebelusului. Insa e important si pentru viitoarea mama pentru sustinerea sistemului muscular. El previne avortul spontan, precum si previne preeclampsiei - hipertensiune arteriala specifica in ultimul trimestru de sarcina.
Iodul - important pentru dezvoltarea glandei tiroidei a bebelusului.
Vitaminele din grupa B sunt importante.
Acid folic (Vitamina B9) - important pentru cresterea si dezvoltarea celulelor si tesuturilor. Este util la sustinerea cresterii rapide a placentei si a fatului. Ajuta la producerea ADN-ului bebelusului, anume la dezvoltarea corecta a fatului. Ajuta la prevenirea defectelor din nastere si boli ce constau in subdezvoltarea craniului. Femeiile cu deficiente in acid folic sunt predispuse de 3 ori mai mult la nastere prematura a bebelusului sau cu greutate mica la nastere. Prea putin acid folic la inceputul sarcinii, bebelusul ce urmeaza sa apara pe lume poate suferi de autism.
Vitamina B-6 - este necesar pentru a preveni greturile matinale pentru gravida si formeaza sistemul nervos la bebelus. Reduce incidenta cariilor dentare in timpul sarcinei, este implicat in formarea hemoglobinei.
Vitamina B-12 - este necesara pentru mentinerea sanatatii sistemului nervos si a globulelor rosii. Lipsa acestei vitamine duce la avorturi spontane si sufera de sterilitate. Are un rol important in sinteza ADN -ului.
Consumul de vitamina E scade riscul de a avea un copil alergic. Statisticele efectuate in Marea Britanie arata ca astmul si alergia sunt cel mai des intalnite, rezultatul cercetarii arata ca Vitamina E are un impas direct asupra sanatatii nou-nascutilor.
Eu am folosit Acid Folic, Vit B, Complexul "24/7", Calciu Magic, Ultimate.

- FERMENTI (Enzime) - sunt necesare pentru o digestie mai buna. Consumul fermetilor imbunatateste procesul digestiv si elimina mai repede toxinele din organism.
Durerile abdominale in timpul sarcinei alarmeaza orice femeie. De multe ori sunt fenomene normale in timpul sarcinei, dar poate fi si semnul unor probleme digestive, care sunt foarte des intalnite pe parcursul sarcinei. Unele din dureri sunt muschii si ligamentele care sustin uterul sunt trase si intinse pe parcursul sarcinei, acestea pot provoca uneori crampe. Durerea poate fi usoara sau ascutita, scurta sau de durata. Pot aparea cand faci o miscare brusca, cand te ridici de pe scaun sau cand tusesti. Calmarea acestor dureri musculare este sa te odihnesti si sa te intinzi la orizontala. Insa sunt dureri abdominale provocate de ceea ce mananci. In perioada sarcinei tubul digestiv fiind mult mai sensibil din cauza hormonilor din sarcina. Deoarece reduc peristaltismul, scade secretia enzimelor digestive, iar de aici apar probleme digestive, greturi, varsaturi, constipatia. Balonarea si gazele este des intalnita in sarcina. Cei care sufera de balonare in sarcina sufera de constipatie. De aceea solutia este sa mananci des si putin o alimentatie sanatoasa. Eu am folosit enzime Assimilator si Papaya.

- ACIZI GRASI - sunt necesare in perioada sarcinei datorita rolului important pe care il au in dezvoltarea creierului la copil. Pentru cresterea celulelor noi si dezvoltarea sistemului nervos central a bebelusului de aceea e nevoie de asigurat aportul de acizi grasi esentiali din surse bune, cel mai sigur si simplu din suplimente alimentare. Eu am folosit OMEGA 3/60, Lecitina si Ulei de ficat de rechin. Pe parcursul sarcinei se mareste mult burta, pielea se intinde, ne mai vorbind de organle interne, uter, perineu. Organele trebuie pregatite ca sa fie elastice, pentru sa nu fie rupturi si vergeturi. In ultimul trimestru de sarcina, se definitiveaza formarea creierului beblusului, a retinei, a sistemului nervos, in componenta caruia intra acizii grasi in proportie de peste 60%. Viitoarele mamici daca consuma omega in timpul sarcinei isi protejeaza viitorii copii de riscul de a face eczeme si astm.
Lecitina in sarcina aduce doar beneficii, copii au o memorie multmai buna si invata rapid notiuni noi. E importanta sa se ia in primul trimestru de sarcina cand se formeaza sistemul nervos al copilului. Dar si in trimestru al doilea cand contribuie la dezvoltarea plamanilor micutului.

INGRIJIRE CORPORALA
Este acea perioada de mai mare ingrijire si atentie, indreptate catre fiinta ce urmeaza sa vina in viata noastra. Cand esti insarcinata e important sa verifici toate produsele cosmetice pe care le foloseti. Deoarece sunt produse care sunt nocive, adica sa contina un ingredient nociv pentru pielea gravidei. Si produsele de curatenie sunt interzise in sarcina, deoarece pot provoca astm, inca din primii ani de viata ai copilului. Trebuie evitate in timpul sarcinei produsele de curatenie ca:
- pesticidele si insecticidele;
- detergenti folositi la curatirea covoarelor, geamurilor si obiectelor din baie si bucatarie (solutia de curatat aragazul poate fi cea mai periculoasa);
- inalbitori;
- varul;
- spray-urile tip odorizant pentru camera;
- vopselurile pentru uz domestic pe baza de ulei.

Personal am folosit doar produse naturale.
Pentru par am folosit si folosesc Sampon de menta si Balzam cu aroma de citrice,
pentru corp Gel de dus si Crema dupa baie,
pentru burta Ulei Emu,
pentru maini crema de maini
pentru igiena orala Praf de dinti,
pentru baie si relaxare sare de baie,
pentru ingrijirea fetei: curatarea fetei, crema exfolianta, crema pentru hidratare, masca si balzam de buze.
Am evitat sa folosesc anumite produse cosmetice, gen cele cu paraben. Va recomand sa cititi cu atentie etichetele.
FOARTE IMPORTANT!!! nu am folosit deodorant (poti citi mai mult aici), parfum, ojele (contin o substanta numita "dibutyl phtalate" (DBP) care afecteaza in special fetii de sex masculin. Ea este vinovata de aparitia atrofiilor testiculare sau defectele structurale ale penisului.), vopsea de par (vopseaua de par poate face rau embrionului, depinde ce contine).
Se recomanda ca primul trimestru de sarcina, atunci cand se formeaza tot embrionul, sa nu mergem in salonul de frumusete. Pentru a evita inhalarea tonelor de fixativ, punerea unghiilor false la pilirea lor se face praf care dauneaza embrionului.
Poti citi despre substantele nocive din cosmetice aici.

Va urez tuturor sarcina si nastere usoara si copii sanatosi si frumosi!

3 comentarii:

  1. Daca viitoarea mama are un deficit de zinc de regula se asociaza cu un travaliu prelungit si cu nasterea unor copii mai mici.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua! Ce parere aveti despre administrarea produsului HydraCel in timpul sarcinii? Ar avea contraindicatii? Multumesc! Oana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      Nu are nici o contraindicatie HydraCel. Eu am consumat acest produs in prima sarcina si il foloseam in toate lichidele: apa, suc, ciorbe si supe.

      Ștergere